luni, 25 februarie 2013

Radio Leapsa


Mda, am primit si eu, via Web2.Onesti, o leapsa.
Nu “LEÁPȘĂ, lepșe, s. f. (Pop. și fam.) Lovitură dată cuiva cu palma. ◊ De-a leapșa = numele unui joc de copii. – Formație onomatopeică. “
Ci una radio.
Si nu numai ca am primit-o, dar cand am intrebat, mi s-a spus ca trebuie sa scriu despre.
In ce consta? Trebuie sa raspund la trei intrebari:
De ce?
Ce posturi de radio ascult?
Unde ascult radio?
Acum, treaba s-ar rezolva in 3-5 cuvinte. Dar cred ca pot mai mult.
De ce?
Eu fac parte din generatia cu “cheia de gat”. Adica ma indrept cu viteza spre 40 de ani, sau, matematic vorbind, undeva spre mijlocul existentei mele. Daca am noroc ;)
Prima data cand ma “vad” pe mine insumi ascultand radio, este undeva prin anii ’80, cand ascultam la un radio imens Maestro Stereo – Electronica, emisiunile transmise pe programul unu si doi.
Era un radio pe lampi, din care, mai tarziu, cand m-am apucat de studiat chitara mi-am facut un aplificator de chitara.

Nu mai tin minte cum se numeau emisiunile, si nici cine erau prezentatorii. Ca nu se numeau Dj. Ca acum.
Dar stiu, ca asteptam sa vina ora “x” la care incepea o emisiune rock, in care ascultam formatii romanesti difuzate in acea perioada: Celelalte Cuvinte, Metrock, Metropol, Krypton, Rosu si Negru si bineinteles Compact, Holograf si Iris.
Atunci m-am indragostit de muzica rock, si nu mi-a trecut. A fost si va ramane o dragoste eterna intre noi. Cea mai lunga pe care o sa o traiesc vreodata, pentru ca m-am indragostit de rock inainte sa cunosc dragostea pe care o ofera o femeie.
Am si o amintire haioasa cu Maestro Stereo.
Invatam de la 12, si dimineata am dat pornit radioul ca sa ascult niste muzica. Doar ca, la un moment dat, s-a intrerupt curentul. Era normal in perioada aia. Si eu, nestiind ce s-a intamplat, dupa ce am apasat pe toate butoanele si am dat volumul la maxim, am plecat la scoala. Era o zi de primavara si geamul era deschis.
Cand am ajuns acasa de la scoala, mama mi-a povestit ca a fost sunata la serviciu, si rugata sa mearga acasa pentru a opri radioul, deoarece se auzea in toata incinta.
Apoi, mai tarziu, la un radio Philips (original :D ) am descoperit emisiunea “Vocea Americii” si rock-ul american. Tin minte si acum: Warrant –Cherry Pie si Mötley Crüe - Kickstart My Heart au fost printre primele melodii pe care le-am auzit acolo. Am fost de-a dreptul uimit. O incantare muzicala orgasmica. Acultam noaptea la volum maxim, pana venea tata si-mi oprea radioul pentru ca deranjam vecinii.
Desi la inceputurile existentei lui, radioul era folosit si ca mijloc de propagandă, pentru mine a fost pe post de Cupidon.
Ce posturi de radio ascult?
Guerrilla (pentru Dobrovolski si Craioveanu) si  Connect Fm.
Unde ascult radio?
De la 7.30 – 16.00 la servici. Si cateodata seara. Dar mai rar.
Eu ar trebui sa fiu ultimul, pentru ca nu am la cine sa dau mai departe leapsa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu