marți, 22 aprilie 2014

6 lucruri pe care (poate) nu le ştiaţi despre Paşte.

1. Fapt: Tipul ăla a înviat într-o anume zi, care din nu ştiu ce mister nu ne este cunoscută cu exactitatea oferită de cele 8 cifre sincere împărţite în "zi.lună.an" prin două puncte, iar noi sarbătorim învierea lui în fiecare an doar într-o duminică aleasă mai mult sau mai puţin aleatoriu de nişte popi incerţi. 
2. Fapt: De anul ăsta (şi până la o nouă schimbare "firească" prin regulile bisericeşti) se pare că vom sărbători împreună şi în acelaşi timp Paştele şi catolicii şi ortodocşii. Nu de alta, dar era de tot râsul să sărbatorim aceeaşi înviere, a aceluiaşi tip la o lună distanţă mai ales că Punctul 1.
3. Fapt: Fiind vorba de un singur tip nu se ştie cu siguranţă de ce există şi "C" şi "H" la începutul numelui său. In orice limbă ai pronunţa MJ = Michael Jackson, JH = Jimi Hendrix şi chiar şi fără voia noastră până şi JB rămâne Justin Bieber deşi are iniţiale de scotch whisky.
4. Fapt: Nu ştiu cât de religioşi suntem sau dacă există vreo însemnătate mai presus de noi, dar în aceste zile singura preocupare este să mâncăm ca sparţii. Şi să bem. 
Am putea organiza şi un marş de simpatie pentru iepuraş, ouă de găină şi bineînţeles miel, scandând: 
"Easter is food" (asta pentru admiratorii lui Putin), 
"Faceţi loc, Faceţi loc, mielul e pe primul loc!", 
"Nu vrem smerenie şi iască, vrem doar drob şi miel şi pască!" 
"Rolul, rolul Colesterolul!" 
"Avem vopsea pe deşte, nimeni nu ne opreşte!"
"Mănânc tot că nu contează, __________ mă salvează!" Pe linia punctată se va completa numele medicamentului care te ajută/îndeamnă să mănânci cât mai mult.
5. Fapt: "Lumina" durează 15 min. Apoi o aşezam pe televizor, dulap sau pian (pentru cei mai culţi dintre noi) şi uitam de ea. Bine, mai sunt şi cazuri în care ne amintesc pompierii că nu trebuia să o lăsăm aprinsă peste noapte, că s-a dus naibii mileul de la mama împreună cu televizorul, o parte din canapea şi bibliotecă şi va trebui să văruim şi la noi dar şi la vecini şi chiar şi pe casa scării, chiar dacă operaţiunea era programată doar peste cinci ani şi doar în apartamentul propriu. Şi...da-l în plm de parchet, ce dacă s-a umflat? Îşi revine el până la Craciun, ca atunci n-avem lumânări.
6. Fapt: Nu este nimic mai creştineşte şi cu mai multă încărcătură religioasă plină de smerenie, primenirea sufletului şi alte semnificaţii decât cheful din noaptea de înviere.
După ce te-ai îmbrăcat "Pe bune, zici că-s Naşă" vorba tipei V.S. de la Taxi, pleci la biserică (sau nu), faci baia de mulţime necesară, iei sau nu iei lumină (că oricum se stinge pe drum şi oricum nu te lasă cu ea în club) iar apoi..."Bumtzi, Bumtzi, Bumtzi" până dimineaţă. Nu contează unde, poa' să fie şi pe balcon, pe câmp (deşi e recomandat clubul cel mai de fiţe), dar e musai să dansezi în draci în acea noapte, că na...trebuie să sărbătoreşti cumva. Nu?
7. Fapt: Aceste rânduri constituie un pamflet şi nu vor fi tratate ca amoale. 
Că de A tare ne-am cam săturat şi oricum se găseşte cam rar zilele astea.

Haidi pa.

2 comentarii: